Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παναγιά η Σέργενα στο Βόθωνα της Σαντορίνης, μεθεόρτιος Εσπερινός 2.2.2014

Διαβαίνοντας κάποιος την λαγκαδιά του Βόθωνα της Σαντορίνης, ώστε να φθάσει στην Παναγιά την Σέργενα, ή στην Παναγιά την Τρύπα, ναός πριν του 1700, μένει άφωνος τόσο από φυσική ομορφιά της περιοχής, όσο και από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση του οικισμού της περιοχής.
Εικόνα μαγευτική, έτσι ώστε ο επισκέπτης να παρασύρεται και να ταξιδεύει σε άλλους εξωτικούς και πανέμορφους χώρους.....!

Σαν πρώτη ματιά, αντικρίζει ένα απέραντο λαγκάδι, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από σκηνές και εικόνες των κινηματογραφικών ταινιών "καουμπόικων έργων", αλλά ίσως θα λέγαμε ότι οι εικόνες αυτές, είναι ακόμη πιο καλύτερες και από αυτές. 
Εάν δεν υπήρχαν οι πανηγυρικοί σημαιοστολισμοί, αλλά και η ανάλογη φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου, ο επισκέπτης δεν μπορούσε να διακρίνει την καλά κρυμμένη εκκλησία της Παναγίας, που παρέμενε απόκρυφη από τα μάτια των τότε εισβολέων, αλλά και εάν ακόμη όσοι την γνώριζαν και ήθελαν να εισβάλουν, πάλι τα πράγματα ήταν δύσκολα, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν τους εσώκλειστους και οχυρωμένους προσκυνητές με τα ανάλογα και απόρθητα μέτρα ασφαλείας που είχαν.
Ο ναός είναι σκαμμένος μέσα στον «τράφο» μέσα σε λαγκαδιά και με ύψος περίπου των 20 μέτρων από το έδαφος, καθώς και με ανάλογα παράθυρα που χρησίμευαν για τον εξαερισμό του χώρου, αλλά και τον απόλυτο οπτικό έλεγχο της περιοχής!
Οι τότε προσκυνητές, σε περίπτωση συναγερμού ανέβαιναν από την δύσβατη και ξύλινη σκάλα, η οποία υπάρχει ακόμη  και σήμερα. 
Όμως η σημερινή πρόσβαση του ναού είναι από μια άλλη και πιο ομαλή είσοδο, όπου μπορούν να εισέλθουν.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, αναφέρεται ότι ο αναφερόμενος ναός χρησίμευε στους κατοίκους της περιοχής  ως καταφύγιο, κατά την εποχή των πειρατών. 
Αφού ανέβαιναν στο ναό δια μέσου της ξύλινης σκάλας, τότε την τραβούσαν πάνω στον ναό και ήταν αδύνατον να εισέλθει ο εισβολέας.....
Σήμερα όμως που οι εποχές έχουν αλλάξει, ο λαξευτός ναός της Παναγίας που είναι καλά κρυμμένος μέσα στα σπλάχνα της θηραϊκής γης, και αποτελεί ένα ιδιαίτερο κόσμημα τόσο στη περιοχή του Βόθωνα, αλλά και στο νησί της Σαντορίνης.
Αυτό το έχουν καταλάβει σε μεγάλο βαθμό οι κάτοικοι του χωριού και ιδιαίτερα η νεολαία, η οποία επιμελείται με ανάλογο μεράκι τον εορτασμό του ναού εδώ και επί σειρά πολλών ετών, με όλη την μεγαλοπρέπεια που έχουν δρομολογήσει.
Η ευλογία της Παναγίας να είναι πάντοτε κοντά τους, χαρίζοντας υγεία, ευλογία και ευτυχία. 
Ο εορτασμός του ναού είναι στις +2 Φεβρουαρίου, ημέρα της  Δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
 Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας. 

 Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα
Δείτε το βίντεο


Πηγή: Αρμενιστής

 

Κλικ εδώ. Παναγιά η Σέργενα, εορτασμός της Υπαπαντής, το λαξευτό υπόσκαφο ξωκλήσι στο Βόθωνα της Σαντορίνης 2.2.2011

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου, από τον Εσπερινό στο Μητροπολιτικό Ναό της Σαντορίνης 1.2.2014 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Υπαπαντής στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 2.2.2014

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Παναγία η Σέργενα στο Βόθωνα της Σαντορίνης




 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Παναγιά η Σέργενα: Βόθωνας – Σαντορίνη


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.